Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este supus unor presiuni interne imense pentru prelungirea armistițiului cu grupul islamist Hamas, afirmă analistul Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), apreciind că armata israeliană a comis o ”eroare strategică” prin decizia de mutare a populației spre sudul Fâșiei Gaza, ceea ce generează dezavantaje în atingerea obiectivelor militare.
Analistul pe probleme de securitate și apărare Michael Clarke, profesor la Colegiul Regal din Londra (King’s College London), apreciază că atât grupul islamist Hamas, cât și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au interesul de a prelungi armistițiul, subliniind însă că armata israeliană va pierde avantajul tactic.
”Suntem în ultima zi a acestui aranjament, început să se aplice vineri dimineață, și este inevitabil ca ambele părți să înceapă să impună clauze suplimentare, pentru a extinde puțin aranjamentul. Practic, ambele părți se tocmesc acum, vor să extindă acordul, Hamas vrea eliberarea mai multor palestinieni din închisorile israeliene, dar vrea și mai mult timp pentru a se reorganiza și a bloca o doua etapă a ofensivei militare israeliene. Acest lucru este foarte important. Și Israelul vrea extinderea aranjamentului, întrucât Netanyahu este expus unor presiuni intense din partea familiilor ostaticilor, este profund nepopular în Israel și încearcă să obțină pârghii pentru a disipa o anumită parte a presiunilor interne, prin demonstrarea faptului că poate obține eliberarea unor noi ostatici. Iar dacă acest aranjament se extinde încă cinci zile, o clauză prevăzută de la început prin eliberarea a câte zece ostatici pe zi, ar fi peste 100 de ostatici din cei peste 200, iar acest lucru nu va fi nesemnificativ, va conta mult pentru familii”, afirmă Michael Clarke, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News.
”Hamas ar organiza această pauză în confruntări pentru a se reorganiza, obținând și asistență umanitară suplimentară, inclusiv sustrăgând o parte din aceasta, mai ales combustibil, (…) organizațiile umanitare încearcă să evite acest lucru, dar de fiecare dată Hamas obține combustibil, iar acest lucru se va întâmpla, ceea ce le va oferi un avantaj. Dar principala problemă este că Israelul pierde impulsul ofensiv, dacă mai pierd cinci zile devine mai greu să reinițieze ofensiva, mai ales că au multe de făcut în nord, iar apoi vor mutarea ofensivei în sud, iar aceasta este esența problemei. Cred că israelienii au făcut o eroare strategică uriașă de la început, au mutat populația spre sud pentru a ataca în nord, iar acum ce vor face, în condițiile în care au două milioane de oameni în sud? Cum vor ataca în sud, căci vor provoca victime masive, și cum își vor atinge obiectivele?”, a subliniat analistul.
Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a cerut luni prelungirea armistițiului dintre Israel și grupul islamist Hamas. ”Acest armistițiu, care este un prim pas important, trebuie să devină durabil, pentru a permite o soluție politică”, a afirmat Josep Borrell, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia Forumului privind Zona Mediteranei, organizat de Uniunea Europeană în orașul spaniol Barcelona.
Prezent la reuniune, Ayman Safadi, ministrul de Externe al Iordaniei, a declarat că o soluție politică va putea fi căutată abia după ce ”se va încheia actuala agresiune brutală” a Israelului.
Foto: Profimedia
Citește și: